SŁODKI ZDROWE PRZEPISY

Zapiekana owsianka sernikowa z owocami

Czerwona forma z zapiekaną owsianką sernikową z bananem

Luty nie był dla mnie łaskawym miesiącem. Dopadła mnie blokada twórcza i za każdym razem gdy miałam coś napisać, w głowie była jedynie pustka. Zima to nie jest moja pora roku. Najchętniej bym ją przewinęła, jak nudne sceny w serialu.

Na szczęście wiosna już tuż, tuż. Drzewa puszczają pąki, a temperatura na dworze rzadko spada poniżej zera. Nareszcie budzę się do życia. Wraz z ciepłymi promieniami słońca wraca mi chęć do dzielenia się z Wami moimi myślami oraz, tak jak dziś, fajnymi i prostymi przepisami.

Fotkę tego cuda wrzuciłam ostatnio na insta. Pojawiło się wiele głosów z prośbą o przepis. Jak mogłabym odmówić?

Czerwona forma z zapiekaną owsianką sernikową z bananem

Zapiekana owsianka sernikowa z owocami

przepis na 2 duże porcje lub 12 babeczek

Składniki:

kostka półtłustego twarogu (250g)

90 g płatków owsianych górskich (niepełna szklanka)

2 jaja M

40 g erytrolu (lub 20 g ksylitolu albo 20 g cukru)

100 g gęstego jogurtu (skyr lub grecki)

120-150 g drobnych owoców (maliny, truskawki, jagody lub jeden średni dojrzały banan)

ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy

Wykonanie:

Twaróg, jaja, jogurt i słodzidło zblenduj razem na gładką masę. Do masy dodaj płatki owsiane oraz owoce. Wymieszaj łyżką do połączenia składników. Jeśli robisz owsiankę z bananem, to tu proponuję inną metodę. Banana pokrój w plastry i odłóż na bok. Będziesz układać warstwy: masa – banan – masa – banan.

Weź 2 prostokątne ceramiczne foremki i lekko wysmaruj je tłuszczem. Przelej masę. Wstaw foremki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 35 minut góra – dół (do zarumienienia). Można jeść ciepłe, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno.

Dwie formy z zapiekaną owsianką sernikową z chia

Pro tip:

Zamiast 2 porcji, możesz przygotować 12 mniejszych. Po prostu przelej masę do 12 silikonowym foremek na babeczki.

Do masy możesz dodawać również inne ulubione dodatki. Ja polecam nasiona chia, płatki migdałów oraz kawałki gorzkiej czekolady.

Zapiekana owsianka jest bardzo sycąca i świetnie nadaje się na 2 śniadanie do pracy, a w formie babeczek jest idealną przekąską dla dzieci.

Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowała taka wersja owsianki.