GOTUJĘ SŁODKO

Zapiekana owsianka sernikowa z owocami

Czerwona forma z zapiekaną owsianką sernikową z bananem

Owsianka to ten rodzaj jedzenia, które albo się kocha albo nienawidzi. Jeśli to danie jest Twoją traumą z dzieciństwa, to przepis na wersję zapiekaną z pewnością ukoi twe skołatane nerwy.

A fotkę tego cuda wrzuciłam ostatnio na insta. Pojawiło się wiele głosów z prośbą o przepis. Jak mogłabym odmówić?

Czerwona forma z zapiekaną owsianką sernikową z bananem

Zapiekana owsianka sernikowa z owocami

przepis na 2 duże porcje lub 12 babeczek

Składniki:

kostka półtłustego twarogu (250g)

90 g płatków owsianych górskich (niepełna szklanka)

2 jaja M

40 g erytrolu (lub 20 g ksylitolu albo 20 g cukru)

100 g gęstego jogurtu (skyr lub grecki)

120-150 g drobnych owoców (maliny, truskawki, jagody lub jeden średni dojrzały banan)

ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy

Wykonanie:

Twaróg, jaja, jogurt i słodzidło zblenduj razem na gładką masę. Do masy dodaj płatki owsiane oraz owoce. Wymieszaj łyżką do połączenia składników. Jeśli robisz owsiankę z bananem, to tu proponuję inną metodę. Banana pokrój w plastry i odłóż na bok. Będziesz układać warstwy: masa – banan – masa – banan.

Weź 2 prostokątne ceramiczne foremki i lekko wysmaruj je tłuszczem. Przelej masę. Wstaw foremki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 35 minut góra – dół (do zarumienienia). Można jeść ciepłe, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno.

Dwie formy z zapiekaną owsianką sernikową z chia

Pro tip:

Zamiast 2 porcji zapiekanej owsianki, możesz przygotować 12 mniejszych. Po prostu przelej masę do 12 silikonowym foremek na babeczki.

Do masy możesz dodawać również inne ulubione dodatki. Ja polecam nasiona chia, płatki migdałów oraz kawałki gorzkiej czekolady.

Zapiekana owsianka jest bardzo sycąca i świetnie nadaje się na 2 śniadanie do pracy, a w formie babeczek jest idealną przekąską dla dzieci.

Koniecznie daj znać jak Ci smakowała taka wersja owsianki.