GOTUJĘ WYTRAWNIE

Zakwas na chleb, który zawsze wychodzi

Przygotowanie własnego zakwasu na chleb, być może, wydaje Ci się czymś niewyobrażalnie trudnym. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują! Dobry zakwas potrzebuje odrobiny Twojego czasu, szczypty uważności
i grama cierpliwości. Te składniki, w połączeniu z mąką i wodą, stworzą zakwas idealny. Także już nie przedłużając prezentuję Ci mój przepis na zakwas, który zawsze wychodzi.

 

ŻYTNI ZAKWAS NA CHLEB (5-DNIOWY)

 

Składniki:

  • 100 gramów mąki żytniej 2000
  • 100 ml letniej wody (około 35ºC)
  • wyparzony, suchy litrowy słoik
  • czysta ściereczka
  • drewniana łyżka
  • ciepłe miejsce w domu 🙂

Wykonanie:

Wieczorem pierwszego dnia mieszasz w słoiku mąkę z wodą, aby uzyskać konsystencję śmietany. Przykrywasz słoik ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Nie masz takiego miejsca? Rozgrzej piekarnik do 50ºC, wyłącz i wstaw słoik do środka. Zakwasowi będzie tam cieplutko i zacznie działać.

 

Następnego dnia rano zdejmij ściereczkę, zamieszaj zakwas i odstaw go ponownie w ciepłe miejsce. Tego samego dnia wieczorem czas na pierwsze dokarmianie. Weź 50 gramów mąki żytniej i tyle samo letniej wody. Dodaj do zakwasu w słoiku, zamieszaj i ponownie do ciepełka. Powtarzaj te czynności przez kolejne 4 dni.
5 dnia wieczorem zakwas powinien być w pełni dojrzały. Teraz już możesz rozpocząć produkcję domowego chleba!

 

Jak przechowywać zakwas i zrobić zaczyna na chleb?

 

Składniki:

  • wybrana mąka (najlepiej żytnia)
  • letnia woda
  • 1 duża łyżka zakwasu żytniego

Jeśli zamierzasz piec chleb raz w tygodniu, odłóż do nowego czystego słoika 2-3 duże łyżki aktywnego zakwasu. Przykryj go ściereczką i schowaj do lodówki. Dzień przed planowanym wypiekiem, wyjmij pożądaną ilość zakwasu i wymieszaj w mąką i letnią woda na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień nasz zaczyn jest gotowy.

 

 

W ramach bonusu wrzucam poniżej przepis na mój ulubiony chlebek.

 

CHLEB ŻYTNI JASNY Z PESTKAMI DYNI

 

Składniki:

  • zaczyn (150 gramów mąki 720 + 150 gramów letniej wody + 1 duża łyżka zakwasu)
  • 400 gramów mąki żytniej 720
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 50-100 gramów pestek dyni
  • tłuszcz do wysmarowania formy i otręby lub papier do pieczenia
  • keksówka o długości 25 cm
  • woda w spryskiwaczu
  • czysta ściereczka

 

Wykonanie:

Najpierw odłóż na bok garść pestek dyni. Przed pieczeniem posypiesz nimi wierzch chleba. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki (włączając w to zaczyn). Ciasto przelewasz do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki. Formę przykrywasz ściereczką i odstawiasz do wyrastania w cieple miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów keksówki. Po wskazanym czasie zdejmujesz ściereczkę, spryskujesz wierzch ciasta wodą i posypujesz dynią. Piekarnik rozgrzewasz do 210ºC w opcji góra-dół. Chleb pieczesz przez około 40 minut lub do momentu aż skórka zacznie się mocno przyrumieniać. Po upieczeniu odstaw chleb do ostygnięcia. Smacznego!

 

 

Jeśli upieczesz chleb z mojego przepisu i będziesz chciał zaprezentować go światu, to pamiętaj, by oznaczyć mnie na zdjęciu @panigorecka i użyć mojego hasztagu #przepisypanig  Dzięki temu będę mogła odnaleźć Twoje zdjęcie i udostępnić je na swoim stories. Udanego pieczenia!