GOTUJĘ WYTRAWNIE

Zakwas chlebowy i chleb, który zawsze wychodzi

Zakwas chlebowy chleb na zakwasie

Zakwas chlebowy może wydać Ci się czymś trudnym w przygotowaniu. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują!

Dobry zakwas potrzebuje odrobiny czasu, szczypty uwagi i grama cierpliwości. Te składniki, w połączeniu z mąką i wodą, stworzą zakwas idealny. Dziś prezentuję Ci przepis na zakwas chlebowy, który zawsze wychodzi.

ŻYTNI ZAKWAS NA CHLEB (5-DNIOWY)

Składniki:

100 gramów mąki żytniej 2000

100 ml letniej wody (około 35ºC)

wyparzony, suchy litrowy słoik

czysta ściereczka

drewniana łyżka

ciepłe miejsce w domu 🙂

Wykonanie:

Wieczorem pierwszego dnia mieszasz w słoiku mąkę z wodą, aby uzyskać konsystencję śmietany. Przykrywasz słoik ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. Nie masz takiego miejsca? Rozgrzej piekarnik do 50ºC, wyłącz i wstaw słoik do środka. Zakwasowi będzie tam cieplutko i zacznie działać.

Następnego dnia rano zdejmij ściereczkę, zamieszaj zakwas i odstaw go ponownie w ciepłe miejsce. Tego samego dnia wieczorem czas na pierwsze dokarmianie. Weź 50 gramów mąki żytniej i tyle samo letniej wody. Dodaj do zakwasu chlebowego w słoiku, zamieszaj i ponownie do ciepełka. Powtarzaj te czynności przez kolejne 4 dni.
Piątego dnia wieczorem zakwas powinien być w pełni dojrzały. Teraz już możesz rozpocząć produkcję domowego chleba!

Jak przechowywać zakwas i zrobić zaczyna na chleb?

Składniki:

wybrana mąka (najlepiej żytnia)

letnia woda

1 duża łyżka zakwasu żytniego

Jeśli zamierzasz piec chleb raz w tygodniu, odłóż do nowego, czystego słoika 2-3 duże łyżki aktywnego zakwasu chlebowego. Przykryj go ściereczką i schowaj do lodówki. Dzień przed planowanym wypiekiem, wyjmij pożądaną ilość zakwasu i wymieszaj w mąką i letnią wodą na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień zaczyn jest gotowy.

Chleb żytni na zakwasie z dynią

W ramach bonusu wrzucam poniżej przepis na mój ulubiony chlebek na zakwasie.

CHLEB ŻYTNI JASNY NA ZAKWASIE

Składniki:

zaczyn (150 gramów mąki 720 + 150 gramów letniej wody + 1 duża łyżka zakwasu)

400 gramów mąki żytniej 720

400 ml wody

2 łyżeczki soli

50 – 100 gramów pestek dyni

tłuszcz do wysmarowania formy i otręby lub papier do pieczenia

keksówka o długości 25 cm

woda w spryskiwaczu

czysta ściereczka

Wykonanie:

Najpierw odłóż na bok garść pestek dyni. Przed pieczeniem posypiesz nimi wierzch chleba. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki (włączając w to zaczyn). Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki. Formę przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w cieple miejsce na minimum 2 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów keksówki.

Po wskazanym czasie zdejmij ściereczkę, spryskaj wierzch ciasta wodą i posyp go dynią. Piekarnik rozgrzej do 210ºC w opcji góra-dół. Chleb piecz przez około 40 minut lub do momentu, aż skórka zacznie się mocno przyrumieniać. Po upieczeniu odstaw chleb do ostygnięcia. Smacznego!


Masz ochotę na więcej wypieków? Zajrzyj do przepisu na domowe jagodzianki z kruszonką. Wolisz coś z czekoladą? Może fit babeczki fasolowe? I pamiętaj, że więcej inspiracji na zdrowe posiłki znajdziesz na moim instagramie @panigorecka Zajrzyj koniecznie!