SŁONY ZDROWE PRZEPISY

Roladki z bakłażana z pikantnym twarożkiem

Lunchbox do pracy z roladkami z bakłażana i twarożku podane z pomidorkami

Astronomicznie i kalendarzowo władzę nad Polską objęła wiosna. Jeszcze chwila i w kąt rzucimy grube kurtki, ciepłe swetry i niszczące nam fryzury czapki. Z resztą już zdarzyło mi się spotkać na mieście śmiałków bez tych elementów odzieży. Przyznaję, że ja nie zdobyłabym się na tak odważne posunięcie, gdy na dworze jeszcze nieraz mocniej zawieje.

Wiosna, to również zmiany w diecie. Od około dwóch tygodni coraz częściej sięgam po świeże warzywa i owoce, a większość dań zjadam bez obróbki termicznej. Najczęściej stawiam na michy zdrowia czyli tzw. Buddha bowl. Kilka takich kompozycji możecie obejrzeć na moim Instagramie. Serdecznie zapraszam do śledzenia!

O Buddha bowl napiszę następnym razem, a tym czasem chciałabym zaprezentować Ci przepis na lekką przekąskę do pracy w formie roladek. Danie przygotowuje się stosunkowo szybko. Jest bardzo smaczne i niesamowicie sycące. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!

Lunchbox z roladkami z bakłażana z ostrym twarożkiem
Lunchbox do pracy gotowy!

Roladki z grillowanego bakłażana z pikantnym twarożkiem

przepis na 2 duże porcje

Składniki:

2 średniej wielkości bakłażany

kostka twarogu półtłustego (250 g)

pół małej czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

pół małej papryczki chilli

pół pęczka koperku

skórka otarta z połowy cytryny

oliwa

sól

pieprz

Wykonanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na równej grubości plastry. Każdy plaster oprósz z obu stron solą i odłóż na bok na kilka minut. Dzięki temu bakłażan nieco zmięknie i pozbędziemy się z niego goryczki oraz nadmiaru wody.

Podczas gdy bakłażan się wypaca, my będziemy przygotowywać farsz. W misce rozgnieć w miarę dokładnie twarożek. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno cebulę i paprykę oraz posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz dodaj skórkę cytryny, pieprz i sól. Sprawdź smak. W razie potrzebny dodaj więcej soli lub pieprzu.

Farsz odłóż na bok. Czas na grillowanie bakłażana. Ale zanim to zrobisz, najpierw każdy plaster osusz papierowym ręcznikiem. Potem posmaruj z obu stron pędzelkiem umoczonym w oliwie i ponowie posól. Rozgrzej patelnię grillową i partiami układaj na niej bakłażana. Grillowanie trwa chwilę, dlatego uważaj, aby nie przypalić warzywa.

Ugrillowane plastry odłóż na moment na deskę, aby ostygły. Kiedy przestaną parzyć w ręce, na początku każdego z plastrów (proponuję czubek bakłażana) układaj porcję twarożkowego farszu i zawijaj.

I już! Roladki gotowe. 🙂

Pro tip:

Nie lubisz koperku? Nie ma problemu. Zamiast niego możesz użyć szczypiorku, a nawet natki pietruszki. W końcu danie ma Ci smakować.

Roladki możesz zjeść jako samodzielne danie (naprawdę syci!) albo jako dodatek do obiadu.

Polecam podawać z rukolą i małymi pomidorkami.