GOTUJĘ SŁODKO

Domowe jagodzianki z kruszonką

Domowe jagodzianki z kruszonką z góry

Zapach drożdżowego ciasta, który unosi się dziś w mojej kuchni, jest nie do opisania. Przypomina mi beztroskie lata dzieciństwa, gdy umorusana od głowy po czubki palców u stóp, biegałam radośnie po podwórku babci, dzierżąc w dłoni, wypełnioną po brzegi owocami jagodziankę. Ach, rozmarzyłam się lekko.

OK. Wróćmy do rzeczywistości. Skoro mamy obecnie sezon na jagody, to koniecznie trzeba w pełni go wykorzystać i upiec domowe jagodzianki. Bo co jak co, ale te przygotowane w domowym zaciszu, zawsze smakują najlepiej. Bez obaw! Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Działaj zgodnie z poniższą instrukcją, a jeszcze dziś będziesz cieszyć się smakiem cieplutkich, domowych wypieków.

Domowe jagodzianki w przybliżeniu

Domowe jagodzianki z kruszonką

przepis na pięć dużych lub 10 mini-bułeczek

Składniki:

250 g mąki pszennej typ 650

125 ml ciepłego mleka lub napoju roślinnego (u mnie sojowe)

12 g świeżych drożdży

25 g cukru lub ksylitolu

30 g masła (u mnie klarowane)

szczypta soli

1 jajo M

200-250 g jagód

5 łyżeczek cukru lub ksylitolu do posypania jagód 

1 roztrzepane z mlekiem/napojem żółtko do posmarowania jagodzianek

Kruszonka:

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżki masła

2 łyżki mąki

Wykonanie:

Drożdże pokrusz, posyp odrobiną cukru/ksylitolu i zalej 2-3 łyżkami mleka. Wymieszaj i odstaw na czas bąblowania (około 15 minut). Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj aktywne drożdże, jajko, resztę mleka i masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (około 5-10 minut ugniatania). Włóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ja wkładam miskę do lekko rozgrzanego piekarnika, który po wyłączeniu spokojnie trzyma ciepło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij  je z miseczki i podziel na 5 lub 10 równych części. Każdą uformuj w okrągły placek, na którego środek nałożysz porcję jagód (około 50 g). Sklej brzegi i ułóż bułeczki na wyłożonej papierem blasze, łączeniem do dołu. Przykryj jagodzianki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do napęcznienia, na około 40 minut. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj ze sobą cukier, mąkę i masło, a następnie ucieraj wszystko razem między palcami.

Gdy bułeczki napęcznieją, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp obficie kruszonką. Następnie wstaw jagodzianki do rozgrzanego na 200 stopni C (góra-dół) piekarnika. Piecz około 25 minut (patrz na zarumienienie ciasta). Upieczone jagodzianki studź na kratce.

Domowe jagodzianki w przekroju na talerzu we wzory

Proste? No jasne, że proste! Koniecznie daj mi znać czy przepis się przydał i jak smakowały Ci własnoręcznie przygotowane jagodzianki.

Czujesz niedosyt słodkości? Co powiesz na babeczki owocowe albo zapiekaną fit owsiankę? Więcej pysznych zdjęć znajdziesz na moim instagramie. Zachęcam do śledzenia.