GOTUJĘ WYTRAWNIE

Placki pomidorowe w duchu zero waste

Placki pomidorowe fit lekkie zdrowe

Placki pomidorowe to przepis bardzo w stylu zero waste. W czeluściach lodówki znalazłam napoczęty kartonik passaty pomidorowej i pół kubka śmietany. Zależało mi, aby zużyć oba produkty jednego dnia, ale nie miałam ochoty ani na spaghetti, ani na mizerię.

Wpadłam więc na pomysł wymieszania obu płynnych składników, dodania mąki i jaja, i zobaczenia co z tego wyjdzie. Eksperyment był udany, czego dowodem jest przepis na pomidorowe placki.

Placki pomidorowe fit lekkie zdrowe

Placki pomidorowe (ze śmietaną)

przepis na 22 sztuki

Składniki:

330 g passaty pomidorowej

125 g śmietany 12%

70 g mąki żytniej pełnoziarnistej

1 jajo M

1 łyżka oliwy do smażenia

kilka sztuk pokrojonych w plasterki czarnych oliwek (opcjonalnie)

oregano, sól, pieprz, ostra papryka

1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Przy pomocy trzepaczki połącz ze sobą passatę, śmietanę, mąkę i jajo. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodaj przyprawy. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją cienko oliwą (przyda się pędzelek). Nakładaj łyżką ciasto. Na wierzchu placka możesz ułożyć pokrojone w plasterki oliwki. Smaż placki z obu stron po ok. 1-2 minuty. Placki pomidorowe świetnie smakują bez dodatków, ale jeśli masz ochotę, możesz podać je z sosem jogurtowym.

Placki pomidorowe fit lekkie zdrowe

Placki pomidorowe fit lekkie zdrowe

Fit info

Kaloryczność 1 placka: 33  kcal

B – 1 g / T – 1,6 g / W – 3,30 g

Szukasz przepisów na inne placki? Na blogu czekają jeszcze placki z cukinii, placki marchewkowe oraz placki z kukurydzą, a także coś na słodko – placki bananowe. Nie zapomnij śledzić mojego profilu na instagramiefacebooku. Dzięki temu będziesz zawsze na bieżąco z nowymi wpisami.