GOTUJĘ SŁODKO WYTRAWNIE

Pieczone fit placki marchewkowe

Placki marchewkowe na talerzu polane sosem borówkowym

Dziś mam dla Ciebie coś bardzo prostego i niezwykle uniwersalnego. Moje pieczone placki marchewkowe mogą być zarówno daniem głównym jak i deserem. Wszystko zależy od dodatków z jakimi je podasz.

To też przepis w duchu filozofii zero waste, ponieważ wykorzystałam tu te giętkie marchewki, które leżały gdzieś tam zapomniane na dnie lodówki. Tak sobie myślę, że i Tobie zdarza się znaleźć takie gibkie okazy w dolnej szufladzie. A i jeszcze jedno. W tym przepisie nie użyłam ani grama tłuszczu, więc jeśli jesteś na diecie, to częstuj się śmiało.

Pieczone placki marchewkowe z 3 składników

przepis na 5 dużych lub 10 małych placuszków

Składniki:

230 g startej lub zmiksowanej na drobno marchewki (ok. 4-5 sztuk)

50 g zmiksowanych na mąkę płatków owsianych

2 jaja M

Wykonanie:

Obierz marchewki, a następnie zetrzyj je lub zmiksuj w blenderze (ja mam taki z ostrzami w kształcie krzyżyka – nadaje się idealnie). W oddzielnym pojemniku zmiksuj na mąkę płatki owsiane. Weź miskę i połącz w niej wszystkie składniki (mąka, jaja, marchew).

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabieraj ciasto, układaj placki na blasze i rozpłaszczaj je dłonią do żądanej grubości. Ja polecam robić cienkie placki, bo dzięki temu będą piec się szybko i na chrupko. U mnie wyszło 5 dużych placków.

Piekarnik rozgrzej do 190℃ w opcji góra-dół. Wstaw placki marchewkowe i piecz je przez 15-20 minut. Następnie wyjmij, obróć na drugą stronę i znów piecz około 15 minut. Po tym czasie włącz na 5 minut termoobieg dla nadania plackom chrupkości.

Placki marchewkowe na talerzu polane sosem borówkowym z góry

Z czym podawać?

Placki marchewkowe świetnie smakują zarówno w słodkiej jak i w wytrawnej wersji. Ja zjadłam je z sosem śmietanowo – borówkowym (śmietana 12% zmiksowana z garścią borówek). Każdy placek, przed posmarowaniem sosem, posypałam odrobiną cynamonu. Ta przyprawa świetnie podkręca smak marchewki.

W wersji wytrawnej polecam podać placki z domowym leczo lub a’la bliny z wędzonym łososiem i śmietaną. Zachęcam Cię do eksperymentowania z różnymi dodatkami.

Lubisz placki? Ja też! wypróbuj przepis na placki kukurydziane zero waste lub szybkie placki bananowe na płatkach jaglanych. Zajrzyj też na mój instagram po więcej, nie tylko kulinarnych, inspiracji.