Jak często pojawia się na twoim talerzu konserwowa kukurydza? Mam pewne przeczucie, że raczej sporadycznie włączasz ją do swojego menu. To tak jak ja. Kukurydza zazwyczaj pojawia się u mnie jako składnik sałatki typu gyros lub innego podobnego dania. Często jest tak, że do całego dania potrzebuję maksymalnie 2 łyżek kukurydzy. Okej. A co z resztą?
No właśnie. Tym, czego najbardziej na świecie nie cierpię, jest marnowanie żywności. Dlatego zawsze staram się zużyć wszystkie produkty do końca. Z takiego kombinowania i łączenia ze sobą różnych lodówkowych resztek, potrafią powstać naprawdę pyszne i sycące dania. Tak też narodził się przepis na kukurydziane placki z papryką.

Placki kukurydziane z papryką i ziołami
przepis na 6-8 placków
Składniki:
140g kukurydzy konserwowej
50g czerwonej papryki
30g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
2 jaja M
szczypta papryki chilli w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Kukurydzę zblenduj z jajkami, ale nie na gładko. Niech ziarnka kukurydzy będą wyczuwalne. Do masy dodaj 30 g mąki i wymieszaj łyżką. Paprykę pokrój w drobną kostkę, zioła umyj i drobno posiekaj, a następnie dodaj wszystko do kukurydzianej masy. Na samym końcu dopraw danie papryką, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia placków. Podawaj z domowym sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie gęstego jogurtu.

Jak widzisz, danie jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Do tego doskonale wpisuje się w nurt zero waste. W Twojej kuchni nic się nie marnuje, a Ty nie dość, że jesz zdrowo, to jeszcze oszczędzasz pieniądze. Win-win.
Masz jakieś inne pomysły na wykorzystanie resztek puszkowanych warzyw? Koniecznie podziel się nimi w komentarzu.
A jeśli masz ochotę na słodkie placki, to zapraszam tu masz przepis na placki bananowe, a tu marchewkowe. Masz ochotę na więcej inspiracji? Śledź mnie na instagramie.