GOTUJĘ SŁODKO

Placki bananowe z płatkami jaglanymi – błyskawiczne

Packi bananowe z mąki jaglanej i słoik dżemu pomidorowego z ozdobną łyżeczką

Placki bananowe to propozycja dla każdego. Są smaczne, proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Idealnie nadają się do nich bardzo dojrzałe banany (te z kropeczkami na skórce).


Na nowy, dobry początek roku mam dla Ciebie przepis na błyskawiczne placki bananowe z płatkami jaglanymi. Potrzebujesz tylko 3 składników i 10 minut wolnego czasu.

Placki bananowe z płatkami jaglanymi widziane z góry
Placuszki wysmażone idealnie.


Placki bananowe z płatkami jaglanymi

przepis na 1 porcję (6-7 placków)


Składniki:

1 dojrzały banan (im dojrzalszy, tym słodszy)

50 g płatów jaglanych (lub tyle samo mąki jaglanej)

1 jajo L

Wykonanie:

Jeśli używasz płatków, zmiksuj je na mąkę (w blenderze kielichowym lub elektrycznym młynku do kawy). Banana rozgnieć widelcem na papkę i wymieszaj z rozbełtanym jajkiem. Dodaj mokre składniki do mąki. Wymieszaj. Jeśli nie posiadasz beztłuszczowej patelni, to na dnie naczynia rozsmaruj odrobinę masła klarowanego lub oleju rzepakowego. Nakładaj masę łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek). Smaż placki bananowe na złoto.

Sposób podania:

Placki bananowe możesz jeść na zimno lub na ciepło. Z dodatkami lub bez nich. Osobiście polecam domowe dżemy, jogurt naturalny lub świeże owoce. Cukier puder też zdaje egzamin. Danie świetnie nadaje się na szybkie i sycące śniadanie. Placki możesz też zapakować do lunchboxa i wziąć ze sobą do pracy.

Słoiczek dżemu pomidorowego z ozdobną łyżeczką w kształcie syreny
Marmolada kupiona w Walencji. Bardzo słodka!

Robiłeś kiedyś takie placki? Daj znać, jeśli skusisz się na wypróbowanie mojego przepisu.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na placki. Wypróbuj pieczone marchewkowe lub bardzo kolorowe z kukurydzą i warzywami. A w wolnej chwili wpadnij na mój Instagram po więcej.