Gofry z cukinii świetnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub lunch do pracy. Dzięki zastosowaniu mąki jaglanej mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Brak intensywnych przypraw pozwala na zjedzenie gofrów w wersji wytrawnej lub słodkiej. Co kto lubi najbardziej!

Gofry z cukinii (bezglutenowe)
przepis na 5 sztuk
Składniki:
540 g odciśniętej z wody cukinii
50 g mąki jaglanej lub zmielonych na pył płatków jaglanych
1 łyżeczka oliwy
2 jaja M
Odrobina tłuszczu do posmarowania gofrownicy
Wykonanie:
Zetrzyj cukinię na średnich oczkach tarki, a następnie mocno odciśnij sok przez ściereczkę. Przełóż cukinię do miski z mąką. Dodaj jajka i oliwę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, lekko natłuść (chyba, że Twoja jest nowa i nie przywiera, to nie). Nałóż porcję ciasta na blachę. Piecz gofry około 5 do 10 minut (czas zależy od mocy Twojego sprzętu). Studź gofry na kratce, żeby nie zaparowały. Gofry z cukinii podawaj na słodko z dżemem lub jeszcze lepiej w wersji wytrawnej np. z serkiem, łososiem i rukolą.


Fit info
Kaloryczność 1 gofra: 98 kcal
B – 5 g / T – 4 g / W – 11,3 g
Jeśli kochasz cukinię tak samo mocno jak ja, to tu czeka na Ciebie przepis na placki z cukinii, a tu ciasto czekoladowe z cukinią. Na moim instagramie znajdziesz więcej apetycznych zdjęć jedzenie i nie tylko. Koniecznie zaobserwuj!