Gofry owsiane to zdrowsza wersja tych, które kojarzą mi się z dzieciństwem, wakacjami u babci i beztroską zabawą z młodszym bratem. To jedno z nielicznych dań, które opanowałam niemal do perfekcji. Proste składniki, chwila pracy, mocna gofrownica i świeże truskawki prosto z przydomowego ogródka – oto szczęście w najczystszej postaci.
Z racji tego, że mój obecny styl odżywiania znacznie różni się od tego z czasów dzieciństwa, zaprezentuję Ci mój przepis na gofry owsiane w nieco zdrowszej, ale nie mniej smacznej wersji od tych dostępnych w każdej nadmorskiej budce i cukierni.
Śmiało! Częstuj się!

ZDROWE GOFRY OWSIANE
Składniki:
przepis na 4-6 gofrów
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
2 jajka M
1/2 szklanki mleka krowiego / napoju roślinnego
1/4 -1/2 szklanki wody gazowanej (dla większej puszystości)
1/2 łyżeczki (duża kropla) oleju o neutralnym smaku
olej do posmarowania gofrownicy
opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub ulubiony aromat
Wykonanie:
Połącz ze sobą suche składniki. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Do suchych składników dodaj żółtka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy lub aromat, a następnie wszystko porządnie zmiksuj. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj do niego nieco wody. Ciasto na gofry owsiane powinno mieć gęstość śmietany.
Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, dodaj do masy ubite białka i delikatnie wszystko wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Gdy maszyna jest gotowa, wlewaj na blaszki porcję ciasta i piecz od 5 do 10 minut (w zależności od mocy gofrownicy). U mnie pieczenie jednego gofra owsianego trwa średnio 5-7 minut (750W).


Jakie dania kojarzą Ci się z dzieciństwem? Podziel się swoimi ulubionymi smakami w komentarzu.
Masz ochotę na więcej gofrów? Bardzo proszę! Gofry marchewkowe lub gofry z cukinii już na Ciebie czekają. Zaglądaj też na mojego instagrama po więcej inspiracji!