SŁODKI SŁONY ZDROWE PRZEPISY

Gofry marchewkowe zero waste

Gofry marchewkowe na białym talerzu obok orzechów włoskich

Czy czujecie już ten lekki powiew wiosny? W lutym nie może być nic lepszego niż błękitne niebo i ciepłe promienie słońca na twarzy. Aż chce się żyć!

Jak co weekend, tuż przed pójściem na zakupy, zrobiłam szybki przegląd lodówki. Nie znoszę marnować jedzenia, więc zawsze staram się wykorzystać każdy produkt do końca. Dzisiejszy przepis jest efektem takich porządków w stylu zero waste.

Gofry marchewkowe

przepis na 4 sztuki

Składniki:

200 g startej marchewek (wykorzystałam te już nieco zwiędłe sztuki)

2 jaja M (żółtko i białko oddzielnie)

2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka oleju / oliwy

2-3 łyżki napoju roślinnego lub mleka krowiego

szczypta soli

Wykonanie:

W dużej misce łyżką wymieszaj ze sobą startą marchew, mąkę, olej oraz żółtko. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj napój roślinny lub mleko. W oddzielnym naczyniu ubija białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy marchewkowej i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj blaszki tłuszczem i nałóż porcję ciasta. Piecz ok. 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Wyjmij upieczone gofry na kratkę by odparowały.

Sposób podania:

Gofry bez dodatków są neutralne w smaku dlatego można jeść w wersji wytrawnej jak i na słodko. Świetnie będą smakować z białym serkiem, plasterkiem wędzonego łososia i koperkiem. W słodkiej wersji polecam dżem pomarańczowo-marchewkowy (u mnie produkcja własna) lub inny ulubiony. Cukier puder też będzie świetnie pasował!

Gofry marchewkowe na białym talerzu obok orzechów włoskich i łupinek

Koniecznie dajcie znać czy lubicie takie nietypowe wersje gofrów!