Gofry marchewkowe to idealna propozycja dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i jak ognia unika marnowania jedzenia.
Zawsze, przed pójściem na zakupy, robię przegląd lodówki. Na przykład sprawdzam czy gdzieś w rogu nie zalega jakaś lekko podwiędnięta zielenina. Tym razem tęsknie spoglądały na mnie marcheweczki, które aż prosiły się o spożycie. Dzisiejszy przepis jest efektem moich lodówkowych porządków w stylu zero waste.
Gofry marchewkowe
przepis na 4 sztuki
Składniki:
200 g startej marchewek (wykorzystałam te już nieco zwiędłe sztuki)
2 jaja M (żółtko i białko oddzielnie)
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka oleju / oliwy
2-3 łyżki napoju roślinnego lub mleka krowiego
szczypta soli
Wykonanie:
W dużej misce łyżką wymieszaj ze sobą startą marchew, mąkę, olej oraz żółtko. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj napój roślinny lub mleko. W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy marchewkowej i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj blaszki tłuszczem i nałóż porcję ciasta. Piecz gofry marchewkowe ok. 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Wyjmij upieczone gofry na kratkę by odparowały.
Sposób podania:
Gofry marchewkowe bez dodatków są neutralne w smaku, dlatego można je jeść w wersji wytrawnej i słodkiej. Wytrawnie świetnie będą smakować z białym serkiem, plasterkiem wędzonego łososia i koperkiem. W słodkiej wersji polecam dżem pomarańczowo-marchewkowy (u mnie produkcja własna) lub inny ulubiony. Cukier puder też będzie świetnie pasował!

Koniecznie daj znać czy robiłeś kiedyś takie gofry!
A jeśli masz ochotę na inną wersję tego dania to co powiesz na gofry z cukinii? Są pyszne i bardzo chrupiące! Hołdujesz tradycji? Wpadnij po przepis na gofry owsiane. I jak zawsze zapraszam na mój Instagram, po więcej kulinarnych inspiracji.