Ten przepis jest dla wszystkich łasuchów, którzy kochają kakaowo – orzechowe batoniki owsiane i chcą spróbować ich zdrowej, domowej wersji. Bazą do batoników jest spód fit sernika na zimno, którego przepis znajdziesz tutaj (klik). Do czterech podstawowych składników dodałam wiórki kokosowe, orzechy, chia i siemię lniane. Batoniki wyszły pyszne!
Owsiane batoniki kakaowo – orzechowe bez pieczenia
przepis na 12 sztuk (forma o wymiarach 26 x 16 cm)
Składniki:
210 g płatków owsianych
30 g mieszanki orzechów
30 g kakao
50 g miodu
100 g oleju kokosowego
10 rodzynek
10 g chia
20 g siemienia lnianego
10 g wiórek kokosowych.
Wykonanie:
W rondelku rozpuść olej kokosowy i zostaw do ostygnięcia. Płatki owsiane i siemię lniane zmiel do połowy (trochę mąka, trochę kawałki płatków). Orzechy i rodzynki posiekaj. Weź miskę i połącz w niej wszystkie suche składniki. Następnie dodaj olej i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia w jednolitą masę.
Weź blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią kakaowo – orzechową masę. Rozłóż ją równomiernie po całej blaszce (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi). Wstaw blachę z batonikami do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyciągnij blachę, odklej masę od papieru, a następnie pokrój w miarę równe prostokąty. Mi wyszło 12 batoników o wadze około 40 g.
Teraz możesz owinąć batoniki owsiane pociętym w paski papierem do pieczenia i schować w pudełku do lodówki.
Nie zostawiaj ich na zewnątrz, bo się rozpuszczą!


Fit info
Kaloryczność 1 batonika: 196 kcal
B – 4 g / T – 13 g / W – 18 g

Proste? Jasne, że proste! I w dodatku bez włączania piekarnika. W gorące dni jak znalazł.
A jeśli masz ochotę na inne słodkości, to tu jest przepis na jagodzianki z kruszonką lub czekoladowo – waniliowe ciasto z buraków. Koniecznie zaobserwuj mój instagram i zobacz jakie tam przygotowałam dla Ciebie pyszności!