Czy wiecie, że 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika? Nie? Spokojnie, ja też nie wiedziałam. Dlatego rzutem na taśmę zrobiłam fit sernik z owocami, aby dzień święty święcić! Przepis wstawiam z lekkim opóźnieniem, ale podejrzewam, że i tak przed weekendem z niego skorzystacie.
Fit deser powstał na bazie tego, co akurat miałam w domu. Traf chciał, że dzień wcześniej zakupiłam na targu borówki w bardzo korzystnej cenie, a w pobliskim sklepie była akurat promocja na porzeczki. Owocowy zestaw idealny! To nie przedłużając, zapraszam na sernikowy przepis.

Fit sernik na zimno z owocami i galaretką na spodzie z płatków owsianych
przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 16 cm
Składniki:
Spód:
70 g płatków owsianych
10 g kakao
25 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
10 g miodu
Część serowa:
250 g chudego twarogu
150 g jogurtu typu skyr
40 g ksylitolu (zmiksowanego na puder)
15 g żelatyny
kilka łyżek ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wierzch:
35 g galaretki owocowej (u mnie truskawkowa)
200 ml gorącej wody
kilka gałązek czerwonej porzeczki
2-3 garście borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Zaczynamy od spodu. Zmiksuj płatki owsiane tak, by pozostały w nich wyczuwalne kawałki. Czyli nie na 100% mąkę. Do płatków dodaj kakao, miód i ostudzony, płynny olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia, a następnie wyklej ciastem foremkę na fit sernik, na której dnie wcześniej ułożyłeś papier do pieczenia. Wstaw do lodówki, aby stwardniało.

Teraz masa serowa. Do miski wrzuć twaróg, skyr i ksylitol w pudrze. Zblenduj wszystko na gładką, lekko płynną masę. Rozpuść w ciepłej wodzie żelatynę, a następnie dodaj do niej łyżkę masy serowej. Wymieszaj dokładnie. Teraz przelej serowo – żelatynową masę do miski i ponownie wszystko razem zblenduj. Wyjmij z lodówki formę ze spodem. Przelej fit serową masę do formy.
Masa będzie na tyle gęsta, że bez trudu możesz zacząć układać na niej owoce w dowolny, wybrany przez Ciebie sposób. Pamiętaj, aby owoce lekko w masę wciskać. Dzięki temu, przy zalewaniu galaretką, nie wypłyną na powierzchnię. Jeśliby jednak masa nie była wystarczająco gęsta, to na chwilę wstaw formę do lodówki, by fit sernik lekko stężał. Dopiero po kilku minutach ułóż na nim owoce. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 do 4 godzin (u mnie wystarczyły dwie).


Przed ponownym wyjęciem ciasta z lodówki, przygotuj galaretkę. Rozpuść proszek w gorącej wodzie (nie gotuj!). Galaretkę ostudź. Gdy będzie już zimna, wyjmij ciasto z lodówki i za pomocą łyżki delikatnie polewaj je galaretką, aż do skończenia płynu. Teraz ponownie przenieś deser do lodówki na czas tężenia galaretki. U mnie zajęło to 3 godziny. Po tym czasie jedz fit sernik bez wyrzutów sumienia!

Kaloryczność jednego kawałka (przy podziale na 10)
kcal 113 / B – 9g / T – 3,1g / W – 14,7g

Kilka uwag:
Spód fit sernika nie jest miękki, jak ten na bazie biszkoptu.
Cześć jogurtu możesz zastąpić śmietaną 12%, ale wtedy kaloryczność rośnie.
Tak samo z ksylitolem. Możesz użyć zwykłego cukru, ale kalorie idą w górę.
Możesz użyć dowolnych drobnych owoców. Jeżyny i maliny też będą pasować.
Smak galaretki jest dowolny, choć tu najlepiej pasują owoce leśne, poziomka czy, jak w moim przepisie, truskawka.

Daj znać czy smakował Ci fit sernik z mojego przepisu. Każda informacja zwrotna jest dla mnie bezcenna! Masz insta? Wrzuć fotkę z oznaczeniem panigorecka, a na pewno ją zobaczę i udostępnię.
Jeśli szukasz innych fit przepisów to na pewno zainteresują Cię babeczki owocami i czekoladą lub gofry marchewkowe zero waste? Zapraszam!