Placki z cukinii, to obok cukiniowego ciasta, jedna z moich ulubionych form wykorzystania tego warzywa. Dość często jem cukinię na surowo, traktując ją jako zamiennik ogórka na kanapkach. Zdarzyło mi się również upieczenie z niej gofrów.
Cukinię można również zapiekać lub przemienić w pyszną zupę – krem. Dziś jednak podrzucam Ci przepis na placki z cukinii, bo te idealnie nadają się na obiad w domu lub na przekąskę do pracy.

Pieczone placki z cukinii (bez tłuszczu)
przepis na 16 sztuk
Składniki:
1 kg cukinii
100 g płatków owsianych
1 czerwona cebula
1 – 2 ząbki czosnku
1 jajo M
60 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki, curry (do smaku)
Wykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miąższ lekko posól i odłóż na leżącą na sitku ściereczkę (może być gaza lub pieluszka tetrowa). W blenderze lub młynku do kawy zmiel na mąkę płatki owsiane. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj.
Teraz wracamy do cukinii. Powinna już puścić sporo soku. Zawiń ściereczkę z cukinią i bardzo mocno odsącz warzywo z soku. Przełóż cukinię do miski, dodaj jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz mąkę owsianą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Teraz dodaj ulubione przyprawy dla podkręcenia smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 ℃. Za pomocą łyżki nakładaj masę na wyłożoną papierem blachę. Placki piecz przez ok. 20 minut, a następnie przekręć je i piecz kolejne 10. Ja włączam wtedy termoobieg, żeby placki wyszły chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika studzę je na kratce.
Placki możesz zjeść z ulubionym sosem. Polecam czosnkowy (jogurt grecki, ząbek czosnku, sól i pieprz).


Fit info
Kaloryczność 1 placka: 45 kcal
B – 2,2 g / T – 1 g / W – 7,2 g
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będziesz mieć okazję na wypróbowanie przepisu na placki z cukinii. Jeśli masz ochotę na więcej warzywnych przepisów to zajrzyj do wpisu z plackami kukurydzianymi, marchewkowymi goframi lub ciastem z buraka.