SŁODKI ZDROWE PRZEPISY

Fit babeczki fasolowe z kakao i bananem – bez białego cukru

Cześć Kochani!

Poniedziałek, z reguły, nie należy do ulubionych dni dla większości z nas. Po weekendowym lenistwie lub szalonych imprezach, znów musimy nastawić budziki na nieludzkie poranne godziny, a potem przez osiem godzin udawać, że wcale nie mamy ochoty udusić kablem od myszki kolegi z biurka obok. Wiem, że w pracy bywa różnie, każdy miewa taki dni, kiedy chętnie wyrzuciłby monitor przez okno.

W nadziei, że jutro takie myśli nas ominą, podrzucam Wam super szybki przepis na fasolowe babeczki, które przygotujecie maks w 30 minut. Upieczcie je dziś wieczorem do pracy i bez wyrzutów sumienia zjedźcie przynajmniej dwie. Nie obawiajcie się kalorii. Jedna sztuka ma ich zaledwie 60! Moje fit babeczki są o ponad 140 kcal mniej kaloryczne od sklepowych gotowców, które kalorii mają ponad 200. To co? Pieczemy?

 

 

FIT BABECZKI Z BIAŁEJ FASOLI I KAKAO

przepis na 9 sztuk

 

Składniki:

  • biała fasola konserwowa – 190 g
  • 1 mały dojrzały banan – ok. 100 g
  • 1 jajo L
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – 20 g
  • jogurt kokosowy – 50 g
  • erytrol – 40 g
  • proszek do pieczenia – 5 g
  • silikonowe foremki na babeczki

 

Wykonanie:

Fasolę, jajko, banana, oraz jogurt umieść w jednym naczyniu. Przy pomocy blendera-żyrafy zblenduj wszystko na gładko. Dodaj kakao  i ponownie zmiksuj. Spróbuj masy. Jeśli jest dla Ciebie wystarczająco słodka (dzięki bananowi), to nie dodawaj erytrolu. Jeśli zaś wolisz słodsze wypieki, dosyp teraz słodzidło. Jego ilość dozuj według własnych upodobań. Dla mnie 40 g erytrolu było ilością idealną. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180ºC w opcji termoobieg lub, gdy go brak, góra – dół. Masę przelej do foremek na 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Babeczki jedz po wystudzeniu. Powinny być puszyste i lekko wilgotne.

 

Wskazówki:

  • zamiast jogurtu kokosowego możesz użyć jogurtu greckiego lub skyra
  • zamiast erytrolu do słodzenia możesz użyć ksylitolu (ok. 20 g), 2 łyżeczek płynnego miodu, zwykłego cukru (ok. 20 g) lub drugiego dojrzałego banana
  • jeśli nie masz silikonowych foremek, upiecz babeczki w metalowych formach i w papierowych osłonkach
  • babeczki równie dobrze będą smakować, gdy przygotujesz je na bazie czerwonej fasoli
  • do zblendowania masy możesz użyć również blendera kielichowego

 

Jeśli użyjesz składników bez zamienników, kaloryczność 1 sztuki wyniesie około 60 kcal.

 

 

 

Jak widzicie przepis jest dziecinnie prosty. Na upieczenie tych słodkości wpadłam w sobotę, robiąc cotygodniowe czyszczenie lodówki. Ostało się pół puszki fasoli, jedno samotne jajo, 2 łyżki jogurtu i brązowiejący sobie w zapomnieniu banan. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać.


A czy Wy robicie raz w tygodniu taki przegląd półek? Starcie się zużywać wszystkie produkty do końca? Jak takie zero/less waste wygląda u Was w domu?