SŁODKI ZDROWE PRZEPISY

Czekoladowo – waniliowe ciasto z burakiem

ciasto czekoladowe z burakiem

Jak mają się Wasze brzuszki po świątecznym obżarstwie? Mój już całkiem dobrze, choć bez ziółek na trawienie się nie obeszło. Ilość ciast na świątecznym stole przerosła wszelkie oczekiwania i cóż, nieco sobie pofolgowałam.

Ale już wracam na dobre tory! I dlatego dziś przychodzę do Was z propozycją zdrowego ciacha w którym zdołałam przemycić warzywa, sporo białka oraz czekoladę! W skrócie – samo dobro. Ciasto jest idealne do weekendowej kawki z przyjaciółmi.

Gotowi? No to zaczynamy!

CZEKOLADOWO – WANILIOWE CIASTO Z BURAKAMI
I ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ

przepis na okrągłą blaszkę 20cm

Składniki:

  • buraki gotowane – 300 g
  • mąka kokosowa – 3 łyżki
  • jaja M – 2 sztuki
  • ksylitol – 2-3 łyżki
  • kakao – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • odżywka białkowa o smaku wanilii – 3 łyżki
  • olej kokosowy – 2 łyżeczki
  • gorzka czekolada 85% – 50 g (1/2 tabliczki)
  • cynamon – 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Buraki pokrójcie na kawałki i wrzućcie je do dużej miski. Następnie dodajcie pozostałe składniki (oprócz czekolady) i zblendujcie wszystko na gładką masę. Teraz dodajcie do miski połamaną na kawałki czekoladę.

Dno formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie olejem kokosowym. Do tak przygotowanej formy, przelejcie ciasto.

Pieczcie ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza w opcji termoobieg przez około 35 minut.

Ciasto można jeść lekko cieple (wtedy kawałki czekolady w środku są jeszcze płynne) lub po całkowitym ostygnięciu oprószone cukrem pudrem z ksylitolu.

ciasto czekoladowe z burakiem składniki

Smacznego i na zdrowie!