Jak mają się Wasze brzuszki po świątecznym obżarstwie? Mój już całkiem dobrze, choć bez ziółek na trawienie się nie obeszło. Ilość ciast na świątecznym stole przerosła wszelkie oczekiwania i cóż, nieco sobie pofolgowałam. Ale już wracam na dobre tory! I dlatego dziś przychodzę do Was z propozycją zdrowego ciacha z burakiem w którym zdołałam przemycić sporo białka oraz czekoladę! W skrócie – samo dobro. Ciasto jest idealne do weekendowej kawki z przyjaciółmi.
Gotowi? No to zaczynamy!
CZEKOLADOWO – WANILIOWE CIASTO Z BURAKAMI
I ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ
przepis na okrągłą blaszkę 20cm
Składniki:
- buraki gotowane – 300 g
- mąka kokosowa – 3 łyżki
- jaja M – 2 sztuki
- ksylitol – 2-3 łyżki
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- odżywka białkowa o smaku wanilii – 3 łyżki
- olej kokosowy – 2 łyżeczki
- gorzka czekolada 85% – 50 g (1/2 tabliczki)
- cynamon – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Buraki pokrójcie na kawałki i wrzućcie je do dużej miski. Następnie dodajcie pozostałe składniki (oprócz czekolady) i zblendujcie wszystko na gładką masę. Teraz dodajcie do miski połamaną na kawałki czekoladę.
Dno formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie olejem kokosowym. Do tak przygotowanej formy, przelejcie ciasto.
Pieczcie ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza w opcji termoobieg przez około 35 minut.
Ciasto można jeść lekko cieple (wtedy kawałki czekolady w środku są jeszcze płynne) lub po całkowitym ostygnięciu oprószone cukrem pudrem z ksylitolu.

Smacznego i na zdrowie!