GOTUJĘ SŁODKO

Czekoladowe ciasto z cukinią fit

Czekoladowe ciasto z cukinią fit bezglutenowe

Czekoladowe ciasto z cukinią, to idealna propozycja dla osób na diecie odchudzającej. Redukcja wagi nie musi być uciążliwa i pozbawiona ulubionych smaków. Zdrowe odchudzanie, to umiejętność sprytnego żonglowania kaloriami.

Kawałek tradycyjnego brownie może mieć nawet 450 kcal! Ciasto z mojego przepisu, to jedyne 120 kcal! I to już z polewą! Zainteresowana? 

Czekoladowe ciasto z cukinią fit bezglutenowe

Czekoladowe ciasto z cukinią

przepis na blachę 21 x 21 cm (16 kawałków)

Składniki:

350 g cukinii (waga po odciśnięciu wody z cukinii ok. 600 g)

2 małe, mocno dojrzałe banany (ok. 185 g)

¾ szklanki mąki gryczanej (ok. 170 g)

80 g masła orzechowego (czytaj skład i wybierz to z 100% orzechów)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jaja M

25 g ksylitolu

20 g kakao o obniżonej zawartości cukru

60 g czekolady gorzkiej 70% (na polewę)

1 łyżeczka wiórków kokosowych (do posypania)

Wykonanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miąższ przełóż na leżącą na sitku ściereczkę (może być gaza lub pieluszka tetrowa). Bardzo mocno odciśnij wodę z warzywa, a następnie przełóż je do dużej miski. 

Jajka ubij na puszystą masę z ksylitolem. W oddzielnym naczyniu zblenduj ze sobą banany i masło orzechowe. Do miski z cukinią przesiej wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie dodaj kakao, masę bananowo – orzechową i ubite jajka. Wymieszaj wszystko dokładnie przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki.

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudź je, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (rozsmaruj czekoladę za pomocą silikonowej łopatki). Posyp wierzch wiórkami kokosowymi. Po zastygnięciu polewy, ciasto czekoladowe z cukinią jest gotowe do jedzenia.

Fit info:

Kaloryczność 1 kawałka: 120  kcal

B – 4,3 g / T – 5,4 g / W – 13,6 g

Czekoladowe ciasto z cukinią fit bezglutenowe

Pro tip

Jeśli użyjesz bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie odpowiednie dla osób stosujących bezglutenową dietę.

Zamiast ksylitolu, możesz użyć erytrolu (użyj go 2 razy więcej niż słodzidła w przepisie) lub zwykłego cukru (ale kalorie rosną.)

Bananów użyłam w celu dosłodzenia ciasta, więc bardzo ważne jest by owoce były naprawdę mocno dojrzałe (te z brązowymi plamkami będą idealne).

Jeśli nie masz mąki gryczanej, nie przejmuj się. Użyj mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej. 

Ciasta możesz nie polewać czekoladą i zamiast tego zjeść je z ulubionym dżemem lub odrobiną masła orzechowego.

Jeśli masz ochotę na więcej cukiniowych przepisów, to zajrzyj do wpisu z plackami z cukinii. A jeżeli masz ochotę na czekoladowe ciasto z innymi warzywami, to kliknij na ciasto z buraka lub babeczki fasolowe. I nie zapomnij wpaść na mojego instagrama. Tam na bieżąco pokazuję co akurat tworzę w kuchni (i nie tylko).