Ciasto bananowe bez cukru, to propozycja dla każdego, kto stara się ograniczyć ten biały kryształ w swojej diecie, nie rezygnując przy tym z poobiedniej słodkości do kawy. Jeśli dodatkowo szukasz przepisu na ciasto bez glutenu, to ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu.
Przygotowując ten przepis bardzo zależało mi, by w jego skład nie wchodziły tylko banany, mąka i jaja. Kocham czekoladę i chętnie przemycam ją w swoich ciastach. Tym razem użyłam kakao i stworzyłam hybrydę ciasta bananowego ze znanym ci zapewne ciastem zebrą.

Bezglutenowe ciasto bananowe bez cukru
przepis na keksówkę 8 x 18 cm
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
180 g mąki kukurydzianej
2 jajka M
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2 łyżki ksylitolu (lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki)
Wykonanie:
Banany rozgnieć na papkę. Możesz zrobić to przy pomocy widelca lub, tak jak ja, ubijaka do ziemniaków. Do bananowej papki dodaj jajka, olej, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą.
W innym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mieszankę do płynnej masy bananowo-jajecznej. Wymieszaj.
Teraz połowę masy przelej do drugiej miski, a następnie dodaj do niej kakao. Wymieszaj do dokładnego połączenia kakao z płynną masą.
Ciasto bananowe najlepiej piec w silikonowej formie, ale jeśli takiej nie masz, to zwykłą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200℃. W czasie gdy maszyna się nagrzewa, Ty pobawisz się w małego artystę.
Jasną i ciemną masę przelewaj naprzemiennie do formy. Najpierw 2-3 łyżki jasnego, potem 2-3 łyżki ciemnego i tak do końca. Najlepiej jest gdy ostatnia warstwa jest jasna.
Teraz wstaw ciasto do piekarnika na około 40-50 minut. Po około 40 minutach sprawdź patyczkiem czy jest ok.

Pro tip
Zamiast ksylitolu, możesz użyć erytrolu (użyj go 2 razy więcej niż słodzidła w przepisie) lub zwykłego cukru (ale kalorie rosną.)
Ciasto bananowe bez glutenu super smakuje z masłem orzechowym. Koniecznie wypróbuj to połączenie!
Jeśli masz ochotę na więcej czekolady, to zajrzyj do wpisu na czekoladowe fit ciasto z cukinią lub czekoladowo-waniliowe ciasto burakiem. I nie zapomnij wpaść na mojego instagrama. Tam na bieżąco pokazuję co akurat tworzę w kuchni (i nie tylko).