GOTUJĘ SŁODKO

Błyskawiczne babeczki z owocami i czekoladą

Babeczki z owocami i czekoladą

„Nie lubię poniedziałku!” –  podpiszesz się pod tym zdaniem? Poniedziałki bywają ciężkie. Najpierw korki na mieście, potem szef z pracą na wczoraj i irytujący finał z informacją z przedszkola, że Jaś znów nie chciał zjeść brokułów na obiad.

A w tym wszystkim Ty, dwoisz się i troisz, marząc o chwili spokoju. Jeśli powyższe wizje są Ci bliskie, to ten wpis jest dla Ciebie. Oto przepis, który w 20 minut przeniesie Cię do krainy błogości. Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą miłym zakończeniem nerwowego dnia. Ale uwaga! Ich jedzenie niebezpiecznie wciąga! Na pewno na jednej się nie skończy. 🙂

Babeczka z truskawkami i borówkami

Błyskawiczne babeczki owocowe z gorzką czekoladą

przepis na 12-14 babeczek

Składniki:

Suche:

300g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180g ksylitolu

½ łyżeczki soli

Aromat waniliowy lub migdałowy

Mokre:

80g oleju kokosowego

230g jogurtu naturalnego

2 jaja M

Dodatki:

4 kostki czekolady Lindt 70%

150-200g borówek

100g truskawek

1 łyżki płatków migdałów

1 łyżka wiórków kokosowych

Akcesoria:

2 miski

Rózga do mieszania

Łopatka silikonowa

Łyżka stołowa

Foremki silikonowe lub forma na muffiny i papierowe papilotki

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik w opcji góra-dół (bez termoobiegu) do 220 stopni C.

Olej rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre (z już ostudzonym olejem). Połącz ze sobą składniki z obu misek. Ważne, by mieszać je łopatką tylko do połączenia składników. Dzięki temu muffinki po upieczeniu będą puszyste i miękkie.

Teraz dodaj do masy dodatki: posiekaną czekoladę, część borówek i cześć pokrojonych drobno truskawek. Wymieszaj. Weź łyżkę stołową i nakładaj ciasto do foremek na ¾ ich wysokości. Wierzch posyp resztą owoców oraz migdałami i wiórkami kokosowymi.

Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz najpierw 5 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejsz ją do 180 stopni i piecz kolejne 12-14 minut (do suchego patyczka). Pod koniec możesz jeszcze piec 2 minuty z opcją włączonej górnej grzałki (do zarumienienia się ciasta i migdałów na wierzchu).

Muffiny z owocami i czekoladą

Zamienniki:

Mąka pszenna – mąka owsiana (ze zmielonych płatków owsianych) lub mąką pszenna pełnoziarnista

Olej kokosowy – rozpuszczone masło

Ksylitol – zwykły cukier lub erytrol

Jogurt naturalny – maślanka

Aromat waniliowy – 1 łyżeczka cukru waniliowego, ekstrakt waniliowy

Owoce – jeżyny, maliny, jagody, wiśnie

Mam nadzieję, że smak owocowych babeczek wprawi Cię w dobry nastrój. Pochwal się swoim wypiekiem na Instagramie oznaczając mnie na zdjęciu. Chętnie zajrzę i udostępnię na story Twoje zdjęcie.

Lubisz czekoladę? Ja kocham! I dla takich łasuchów jak ja i Ty stworzyłam przepis na czekoladowe fit babeczki z fasoli i banana. Koniecznie spróbuj!