„Nie lubię poniedziałku!” – podpiszesz się pod tym zdaniem? Poniedziałki bywają ciężkie. Najpierw korki na mieście, potem szef z pracą na wczoraj i irytujący finał z informacją z przedszkola, że Jaś znów nie chciał zjeść brokułów na obiad.
A w tym wszystkim Ty, dwoisz się i troisz, marząc o chwili spokoju. Jeśli powyższe wizje są Ci bliskie, to ten wpis jest dla Ciebie. Oto przepis, który w 20 minut przeniesie Cię do krainy błogości. Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą miłym zakończeniem nerwowego dnia. Ale uwaga! Ich jedzenie niebezpiecznie wciąga! Na pewno na jednej się nie skończy. 🙂

Błyskawiczne babeczki owocowe z gorzką czekoladą
przepis na 12-14 babeczek
Składniki:
Suche:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g ksylitolu
½ łyżeczki soli
Aromat waniliowy lub migdałowy
Mokre:
80g oleju kokosowego
230g jogurtu naturalnego
2 jaja M
Dodatki:
4 kostki czekolady Lindt 70%
150-200g borówek
100g truskawek
1 łyżki płatków migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
Akcesoria:
2 miski
Rózga do mieszania
Łopatka silikonowa
Łyżka stołowa
Foremki silikonowe lub forma na muffiny i papierowe papilotki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik w opcji góra-dół (bez termoobiegu) do 220 stopni C.
Olej rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre (z już ostudzonym olejem). Połącz ze sobą składniki z obu misek. Ważne, by mieszać je łopatką tylko do połączenia składników. Dzięki temu muffinki po upieczeniu będą puszyste i miękkie.
Teraz dodaj do masy dodatki: posiekaną czekoladę, część borówek i cześć pokrojonych drobno truskawek. Wymieszaj. Weź łyżkę stołową i nakładaj ciasto do foremek na ¾ ich wysokości. Wierzch posyp resztą owoców oraz migdałami i wiórkami kokosowymi.
Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz najpierw 5 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejsz ją do 180 stopni i piecz kolejne 12-14 minut (do suchego patyczka). Pod koniec możesz jeszcze piec 2 minuty z opcją włączonej górnej grzałki (do zarumienienia się ciasta i migdałów na wierzchu).

Zamienniki:
Mąka pszenna – mąka owsiana (ze zmielonych płatków owsianych) lub mąką pszenna pełnoziarnista
Olej kokosowy – rozpuszczone masło
Ksylitol – zwykły cukier lub erytrol
Jogurt naturalny – maślanka
Aromat waniliowy – 1 łyżeczka cukru waniliowego, ekstrakt waniliowy
Owoce – jeżyny, maliny, jagody, wiśnie
Mam nadzieję, że smak owocowych babeczek wprawi Cię w dobry nastrój. Pochwal się swoim wypiekiem na Instagramie oznaczając mnie na zdjęciu. Chętnie zajrzę i udostępnię na story Twoje zdjęcie.
Lubisz czekoladę? Ja kocham! I dla takich łasuchów jak ja i Ty stworzyłam przepis na czekoladowe fit babeczki z fasoli i banana. Koniecznie spróbuj!